Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

  Την Τρίτη 28/11  εμείς οι μαθητές της Ε΄τάξης του σχολείου μας επισκεφτήκαμε την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και τη Μονή Γωνιάς στο Κολυμβάρι.
   Στην Ορθόδοξη Ακαδημία μπήκαμε πρώτα σε μια αίθουσα συνεδριάσεων που είχε πολλά καθίσματα και μια μεγάλη οθόνη προβολής.Εκεί μια κυρία μας εξήγησε τη λειτουργία του χώρου αυτού όπου γίνονται πολλά επιστημονικά συνέδρια.
   Έπειτα κατεβήκαμε στον κάτω όροφο και είδαμε το παρεκκλήσι των αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου. Ύστερα πήγαμε σε μια μεγάλη βιβλιοθήκη με το όνομα « Φως». Εκεί ο υπεύθυνος βιβλιοθηκάριος μας είπε ότι η βιβλιοθήκη έχει 40.000 βιβλία.
   Στη συνέχεια μας πήγαν σε μια μεγαλύτερη αίθουσα συνεδριάσεων όπου είχε μεταφραστή για όσους παρακολουθούν τα συνέδρια από ξένη χώρα.
   Μετά μπήκαμε σε μια πινακοθήκη. Εκεί είχε πίνακες αντίγραφα έργων του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία με θέμα τη ζωή του. Ήταν πολύ εντυπωσιακά.
   Κατόπιν φτάσαμε στον αρχικό χώρο και μας κέρασαν χυμό.
   Αφού τελείωσε η επίσκεψή μας στην Ακαδημία, πήγαμε στη Μονή Αγίας Γωνιάς και ο ηγούμενος μας ξενάγησε στον ιερό αυτό χώρο. Είδαμε τα κελιά και προσκυνήσαμε στην εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμιση της Θεοτόκου, καθώς και στα δύο παρεκκλήσια της Μονής. Ο πάτερ μας αφηγήθηκε τις περιπέτειες της Μονής τα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Στο Μουσείο που βρίσκεται στον χώρο της τράπεζας  γευτήκαμε τα παραδοσιακά μελομακάρονα που φτιάχνουν οι μοναχοί.
   Η εκδρομή μας αυτή έφτασε στο τέλος της αφήνοντάς μας χρήσιμες γνώσεις, ωραίες εικόνες και ανάμεικτα συναισθήματα.










Και... κάποιες εντυπώσεις μας αποτυπωμένες με χρώματα στο χαρτί...








ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ